Rehacadèmia és una activitat formativa amb l’objectiu de capacitar, formar i actualitzar sobre temes relacionats amb el posicionament, la sedestació i la mobilitat de les persones.
Aquesta edició tractarà de l’evolució i el desenvolupament de l’infant, i com el maneig postural influeix en el desenvolupament d’aquests. Qüestions com la prevenció, l’avaluació o el plantejament d’objectius i la consecució d’aquests seran qüestions en què la jornada ens ajudarà a reflexionar.
INSCRIPCIONS
Les realitza el propi Sirius, i t’hi pots inscriure enviant un email a sirius.dretssocials@gencat.cat, indicant nom i cognoms, telèfon, correu electrònic de contacte, professió i centre de treball).
HORARI
9 h a 9:10 h: benvinguda.
9:10 h a 10:45 h: conferència Aconseguint una millor entesa dels desafiaments de l’usuari en sedestació, a càrrec de Bart Van Der Heyden.
10:45 h a 11:30 h: conferència Retorn al futur: anticipant-nos als successos posturals possibles i probables, a càrrec de Rubén Serrano.
11:30 h a 12 h: coffe break.
12 h a 13:15 h: taula rodona La visió des de dins, a càrrec de Jésica Rodríguez, Dra. Francisca Gimeno, Mariona Vidal i Patricia Cremades.
13:15 h a 14 h: conferència I ara què? Raonament clínic, triant el producte adequat a les necessitats de l’infant, a càrrec de Sara Raposo.
14 h: fi joranda.
PROGRAMA DETALLAT
ACONSEGUINT UN MILLOR ENTENIMENT DELS DESAFIAMENTS DE L’USUARI EN SEDESTACIÓ
BART VAN DER HEYDEN / 9:10 h a 10:45 h
Milloreu la vostra comprensió dels desafiaments de sedestació de l’usuari, com la influència dels segments individuals del cos en la posició de sedestació o la il·lustració de problemes comuns per seure.
RETORN AL FUTUR: ANTICIPANT-NOS ALS SUCCESSOS POSTURALS POSSIBLES I PROBABLES
RUBÉN SERRANO / 10:45 h a 11:30 h
Podem anticipar i preveure el pas següent? Podríem evitar el desenvolupament de certes distorsions corporals amb el coneixement actual? Si poguéssim viatjar al passat podríem influir de manera diferent en alguns dels nostres casos severs del dia a dia? Aquesta xerrada convidarà a reflexionar sobre aquestes qüestions i recórrer els esdeveniments posturals i deformants que se’ns presenten gairebé de manera cronològica en el desenvolupament de l’infant. Aprofitant l’evidència disponible per donar suport a les decisions que podríem prendre o considerar per prevenir o evitar el dany postural al sistema musculoesquelètic.
TAULA RODONA: LA VISIÓ DES DE DINS
PONENTS DIVERSOS / 12 h a 13:15 h
- Posicionament i maneig postural a l’escola. Jésica Rodríguez, fisioterapeuta del CEE Arboç de Mataró.
- Càrrega terapèutica en adult amb PC. Dra. Francisca Gimeno, Cap de Rehabilitació de la Fundació ASPACE Catalunya.
- Tractament de la hipertonia i espasticitat en nens amb PCI en entorn clínic. Mariona Vidal, Fisioterapeuta pediàtrica i Directora del centre de neurorehabilitació infantil Ukidsneuro.
- A moure’s! Què passa amb el control postural en dinàmic? Patricia Cremades, fisioterapeuta del centre de Rehabilitació Integral TheraNens de Barcelona.
I ARA QUÈ? RAONAMENT CLÍNIC, TRIANT EL PRODUCTE ADEQUAT A LES NECESSITATS DE L’INFANT
SARA RAPOSO / 13:15 h a 14 h
Com ho portem a la pràctica? En aquesta ponència us presentarem els dispositius que ens ajudaran en aquest procés de desenvolupament de l’infant. Farem referència al procés de sedestació, bipedestació i marxa.
PONENTS
BART VAN DER HEYDEN
Bart ha exercit com a fisioterapeuta a Bèlgica, Alemanya i EUA. Ara està establert a Bèlgica, i viatja per tot el món impartint conferències i formacions, sobre sedestació i mobilitat, la provisió d’equips de cadires de rodes per a nens i adults amb desafiaments físics de moderats a severs, així com la cura de ferides i desafiaments relacionats.
Té una gran experiència laboral i continua fent sessions de fisioteràpia. Avalua molts usuaris de cadires de rodes i proporciona solucions innovadores per a problemes específics relacionats amb la sedestació, la mobilitat o la cura d’úlceres. Bart també és consultor clínic sobre aplicacions clíniques, disseny i funcionalitat de dispositius mèdics per a diversos fabricants.
RUBÉN SERRANO
RESPONSABLE DEL DEPARTAMENT DE FORMACIÓ I CONEIXEMENT DE REHAGIRONA, I ASSESSOR CLÍNIC
Diplomat en Teràpia Ocupacional, amb un Màster en Neurocontrol motor. Especialista universitari en fabricació de productes a mida.
La seva passió per les noves tecnologies i els productes de suport li han permès obtenir una gran experiència amb diferents tipus d’usuaris realitzant funcions d’adaptació de llocs de treball, valoracions d’accés a l’ordinador i/o comunicació augmentativa, dissenyant sales Snoezelen i formant en el seu ús, etc. En els darrers anys la seva implicació ha anat centrada en la mobilitat i el posicionament, especialment a nivell pediàtric, permetent obtenir una visió global dels diferents tipus d’usuaris i patologies en l’ús, i prescripció dels diferents productes de suport.
SARA RAPOSO
ASSESSORA CLÍNICA DE REHAGIRONA
Llicenciada en Ortoprotèsica a Portugal, Sara posseeix amplis coneixements i experiència en el camp de l’ortopèdia tècnica infantil.
JÉSICA RODRÍGUEZ
Fisioterapeuta del CEE Arboç de Mataró.
DRA. FRANCISCA GIMENO
Cap de Rehabilitació de la Fundació ASPACE Catalunya.
MARIONA VIDAL
Fisioterapeuta pediàtrica i Directora del centre de neurorehabilitació infantil Ukidsneuro.
PATRICIA CREMADES
Fisioterapeuta del centre de Rehabilitació Integral TheraNens de Barcelona.
CENTRE PER A L’AUTONOMIA PERSONAL SIRIUS
Pg. del Taulat, 266, 270, 08019 Barcelona
[mappress mapid=»6″]